Dagboek

When Faith Moves Mountains

2 November en de Werkgroep Blikopener II komt bij elkaar om met elkaar de plannen voor de expositie in April te bespreken.

De uitnodiging van Kunsthuis de Secretarie om met elkaar een tentoonstelling te maken is door iedereen aangenomen. Het is een feestje om de groep te kunnen begeleiden. Dus daar zijn we dan: een man en acht vrouwen rondom het thema Grenzen.

De eerste bijeenkomst was in het Kunsthuis zelf. Zalen bekijken, ins en outs van de ruimtes, de modus van het exposeren en de verwachtingen die het Kunsthuis heeft van de tentoonstelling. -Heel vrij gelukkig-. Na een rondje brainstormen op het woord grenzen is iedereen naar huis gestuurd met de opdracht tot verdieping en het uitwerken van een concept voor de tentoonstelling.

Blikopener II

Als ik aan grenzen denk  komt meteen het werk van Francis Alys 'When Faith Moves Mountains' in me op. De video die laat zien hoe 400 studenten en hun vrienden met schop in handen geloven in de actie een berg 10 cm te verplaatsen is beeldend zo geweldig en als geloof zo inspirerend (bergen verzetten in de ware betekenis van het woord) dat ik er niet aan ontkom. Het filmpje als motor voor de Werkgroep gebruikt.

Vanochtend heeft iederen verteld waarvanuit hij/zij gaat werken. Door museumbezoek, het lezen van werk van Hans den Hartog Jager (Verf) en het bekijken van de 15 minutenfilmpjes Hollandse Meesters hebben we gezamelijke referentiepunten terwijl het gesprek gaat over de vormen die we zoeken om persoonlijke thema's in concept te gieten. Leven en dood, arm en rijk, landsgrenzen, schildertechnische grenzen: alles is aan bod gekomen.

Het belooft een mooie tentoonstelling te worden.

Kan me alleen nog maar verheugen..