Dagboek

2007 staat voor de deur. Introductie van mijn website

Een heel goed nieuw begin van het nieuwe jaar voor iedere bezoeker van deze site!
Een van mijn voornemens het afgelopen jaar was het in de lucht brengen van een eigen website. Met dank aan Sacha die me enthousiast maakte en later Hilda Callenbachvan Graphic Kitchen is het er min of meer van gekomen. De laatste heeft een concept gebouwd waar ik van alles in kan aanleggen en bijhouden. Zo heet dat toch? Ik zal alleen een algemene toon moeten vinden voor het weblog. Waarschijnlijk komt dat mettertijd. Nu is het nog wat onwennig. Ik ben een schilder,geen schrijver.
Helemaal klaar is ze nog niet, mijn site: er ontbreekt nog van alles in de tekst – of er is te veel tekst. Werken de beelden op scherm als in het echt en wat wil ik bezoekers van mijn site eigenlijk in woorden vertellen? Hoe groepeer ik de beelden? Welke werken?
Ik heb me voorgenomen het komende jaar iedere tweede week te vertellen over een van de schilderijen waar ik mee bezig ben en de overpeinzingen als een soort dagboek te gebruiken. Er staan een paar opdrachten te maken en er zijn wat plannen gerijpt in mijn hoofd om uit te werken. Het lijkt me juist leuk bezoekers mee te nemen in actuele zaken. Exposities vind je in de agenda, maar het gaat juist om het werken zelf. En de ontwikkelingen binnen de werken en de themakeuzes.
Mijn site gaat over beelden.
Maar ook gaat ze over dat wat beelden bewerkstelligen. De taal van kunst is niet gecompliceerd: ze is alleen veelduidig: woorden zijn samenstellingen van 26 tekens. Beeldtaal bestaat uit een compacte samenstelling van veel lagen: vorm, kleur, beweging, intensiteit, context.

Marije Verbeeck heeft over mijn werkwijze ondervraagd en in woorden gebracht. In het proces dat ontstond gedurende het beantwoorden van haar vragen en het verwoorden van de antwoorden werd mij zelf veel duidelijk over mijn verhouding tot beelden. Het verschil tussen de begrippen privé en persoonlijk werken is -weer- van enorm belang bij het kijken en begrijpen van kunst. De aanleiding is -vaak- privé. Het werk is iets anders. Als het goed is overstijgt ze het privédomein en kan daarom herkend worden. Ik ben Marij dankbaar voor alle energie die ze gebruikt heeft en de aandacht waarmee ze het stuk heeft geschreven. Het heeft mij weer verder geholpen.

Feedback van jullie, lezers en bezoekers is van harte welkom. En niet in de laatste plaats om deze site verder te ontwikkelen.
Tot ziens in het nieuwe jaar!

Francis